Mohou být moje hovory směrovány přes evropský POP?

Když na mém Asterisk SIP přijímám hovor, IP adresa je z USA a zpoždění je obrovské, 1–2 s (když si smyčkou vrátím vstup–výstup, na mém SIP je to 150 ms, ale ve skutečnosti je to hrůza)… protože žiji v EU a můj SIP server je v Německu, velmi bych ocenil, kdyby bylo možné směrovat moje hovory jen v rámci EU, aby to bylo v souladu s GDPR.

Ahoj @unusec,

Naše současné SIP přeposílání používá relé se sídlem v USA, takže německý SIP cíl z celé trasy nedělá čistě „EU only“. Ovládací panel nenabízí volbu směrování pouze přes EU.

Poslal jsem ti e-mail, ve kterém žádám o příklad nedávného hovoru a upřesnění, zda se zpoždění objevuje před vyzváněním, nebo během hovoru, abychom to mohli prošetřit. Podrobnosti o hovorech a případné záznamy sítě prosím nech v tom soukromém vlákně.

Díky, poslal jsem ti do tamtoho vlákna informace/nahrávky. Shrnu to: máš 2 nahrávky:

• jednu ze serveru, který posílá vstup na výstup, takže mezi nimi můžeš slyšet zpoždění asi 150 ms

• jednu z reálného hovoru – začínám mluvit v čase 2,64 s a svůj vstup zpátky dostanu v čase 3,9 s.

SIP server hostovaný v Německu běží přes TLS, kodeky: opus, ulaw, alaw, g722, media_encryption = sdes s optimistic = yes, external_media_address + bind_rtp_to_media_address nastavené.

Ahoj @unusec,

díky za nahrávky. Prověřili jsme tvoje testovací hovory. Na naší straně zvuk jen prochází dál: stejný kodek na obou stranách (G.711 u-law), žádná transkódování, žádný jitter buffer, žádná ztráta paketů. Americký (US) relay sice přidává vzdálenost. Z něj naměříme přibližně 87 ms RTT (round trip time) k evropské bráně, na kterou tvoje hovory přicházejí, a asi 92 ms k tvému serveru. Tvůj echo test to celé překročí dvakrát, takže relay vysvětluje zhruba 180 ms z celkových 1,3 s. Evropská trasa by z toho zhruba 160 ms získala zpět.

Zbývá tedy asi 1 s, která vzniká někde jinde na cestě. Dva testy by to pomohly zúžit:

1. Zavolej na to číslo z pevné linky nebo z VoIP linky místo z mobilu. Mobilní sítě často přidávají 150–250 ms v každém směru.
  2. Zkontroluj, jestli není na daném endpointu v Asterisku zapnutý jitter buffer.

Doručování v EU pro SIP forwarding dnes k dispozici není. Zjišťovali jsme, co by to obnášelo, a máme to v plánu, ale bez konkrétního termínu.